NATURLIG SUNN

Revmatisme. Spiller det noen rolle hva du spiser?

Igår 12.oktober var verdens revmatikerdag, og det tenker jeg å markere ved å dele mine kostholdstips ved revmatisk sykdom.

Kosten har alltid noe å si. Husk at det er via maten du bygger opp alt av organer og musklatur og det er også her du får energi til å fungere i hverdagen. Bruk mat som et verktøy for å fungere best mulig dersom du har en revmatisk sykdom.

Revmatisme er en samlebetegnelse på over 200 ulike sykdommer, og over 300 000 nordmenn har en form for revmatisme. Disse utgjør gruppen som oftest besøker fastlegen, og den største gruppen sykemeldte og uføretrygdede. De fleste revmatiske sykdommer er kroniske og medfører smerter og stivhet i muskler og ledd.

Kostråd ved revmatisk sykdom

  • Omega-3 fettsyrer
    Dette er såkalte essensielle fettsyrer, altså noe kroppen ikke kan produsere selv, og som vi dermed må tilføre kroppen via kosten. En av disse omega-3 fettsyrene fra marine kilder kalt EPA er spesielt betennelsesdempende og bør inkluderes i kostholdet. Gode kilder til vegetabilsk omega-3 er valnøtter, linfrø, chiafrø og gode kilder til marin omega-3 er fet fisk som makrell, laks og sild. Marin omega-3 er ett hakk lenger enn den vegetabilske, og kroppen kan selv omdanne den vegetabilske (18 kjeder land) til den marine (20 og 22 kjeder lang). Fordi omdanningskapasiteten er lav er det lurt å få i seg kilder til begge deler. Har du en revmatisk sykdom kan det være nyttig å bruke et kosttilskudd med marin omega-3. Da ville jeg valgt en olje med høyt innhold av EPA fettsyrer, for eksempel SAN OMEGA. Med leddplager bør du etterstrebe et inntak på ca 3 gram omega-3 daglig. Eksempelvis gir en boks med makrell i tomat denne mengden.
  • Vitamin D
    Vitamin D er viktig for både benbygning og musklatur. Det trengs i tarmen for at kalsium skal absorberes og for lite D vitamin kan føre til at musklene våre svekkes eller brytes ned. Du finner vitamin D i smør, hefet melk, eggeplomme, lever og fet fisk men de fleste får ikke i seg nok via kosten. Når vi i tillegg bor såpass langt nord, og solen egentlig er vår viktigste kilde kan man trygt si at alle trenger tilskudd av dette vitaminet fra september til april.
  • Antioksidanter
    Bær og grønnsaker er våre viktigste kilder til antioksidanter, og de representeres i maten ved kraftige farger. Sørg derfor for å velge bredt blant de ulike fargene: lilla, grønn, rød, oransje, hvit og gul. Antioksidanter beskytter oss mot oksidative skader på cellene og stryker immunforsvaret vårt. Ved revmatiske lidelser er det ekstra viktig med tilstrekkelig inntak av antioksidanter. Gode kilde er nype, chilli, blåbær, kirsebær, ananas, sitron, paprika og grønnkål. Spis minst 750 gram bær og grønnsaker daglig. En håndfull tilsvarer ca 100 gram.

    Nøtter, frø og krydder inneholder også antioksidanter så en håndfull nøtter, kjerner og frø er å anbefale daglig på grunn av antioksidantinnholdet i form av sink og selen.

    Både tørkede og friske krydderurter anbefales å benytte til matlaging på grunn av innholdet an antioksidanter. Gode kilder er blant annet ingefær, gurkemeie, hvitløk, nellik, persille, koriander og basilikum.

    Både grønn og hvit te er ypperlige kilde til antioksidanter, og du bør forsøke å få i deg minst 1 kopp daglig. Bytt gjerne ut en kaffekopp til med en kopp grønn eller hvit te i løpet av dagen.

    En gledelig bonus er at kakao også er proppfull av antioksidanter, og dermed kan nytes med god samvittighet. Husk bare å velg rå kakao for høyest innhold av antioksidantene, og velg sjokolade med høyt kakaoinnhold (min 72%), og lavt innhold av hvitt sukker eller annen søtning enn sukker.

  • Gressfôrede dyr
    Skal du velge kjøtt, er det viktig at du tenker på kvaliteten. Det er nemlig forskjell på fettsyresammensetningen til kjøtt fra konvensjonelt dyrehold, økologisk drevet og vilt. Dyr som har beitet fritt på gress og buskas har et mye høyere innhold av omega-3 fettsyrer i kjøttet. Dette er positivt for deg som trenger ekstra omega-3! Mange med revmatiske sykdommer opplever at de reagerer på svinekjøtt og holder seg derfor unna dette.
  • Sunt fett vett
    Kroppen trenger fettsyrer, både mettede og umettede. Velg derfor helfete meieriprodukter og kaldpressede planteoljer. Unngå light-produkter. For høyt inntak av umettede fettsyrer på bekostning av mettede fettsyrer vil føre til for høyt innhold av umettede fettsyrer i alle kroppens cellemembraner og gjøre de ustabile. De mettede fettsyrer hjelper nemlig til å stabilisere alle cellemembranene og er nyttig for å redusere oksidative skader. Inkluder avokado daglig. Velg smør til steking, og en god olivenolje til kalde salater.
  • Søtning
    Unngå sukker som utelukkende bidrar til å øke betennelser i kroppen, men gå for naturlige søtningsalternativer som banan, dadler, honning, lønnesirup, kokosblomstsukker eller stevia.
  • Eplecidereddik
    Et kjerringråd mot syreopphopninger som kan skape smerter i muskler og ledd er å drikke 1 – 3 glass med eplecidereddik blant i vann daglig. Bland 1 ss eplecider eddik i et glass med vann og drikk før maten.
  • Nattskyggefamilien
    Mange med autoimmune revmatiske sykdommer får det bedre når de reduserer på inntaket av matvarer som tilhører denne botaniske familien. Årsaken er uviss, men det kan være fordi dette er de plantene som inneholder mest lektiner, og disse lektinene kan aktivere immunforsvaret vårt. Det kan ikke skade å kjenne etter når du spiser noen av disse grønnsakene, eller prøve å utelukke de i en periode. Disse inkluderer paprika, physalis, chilli, tomat, potet og aubergine.

2015-05-24 10.06.32

6 thoughts on “Revmatisme. Spiller det noen rolle hva du spiser?

  1. Anja

    Kjempebra innlegg! Lurer forresten på om du har noen tips kosttilskudd eller andre tips om hva man bør spise mer/mindre av når man har fått påvist celleforandringer i livmorhals? Er veldig aktuelt for tiden; det med å teste seg for livmorhalskreft, og jeg fikk prøvesvar der det va tendens til celleforandringer, og skulle ta ny test om et års tid. setter stor pris på svar og tips 🙂
    Mvh Anja, 23 år.

    1. Thea Post author

      Takk for det Anja. Jeg har desverre ikke noen konkrete kosttilskud jeg anbefaler ved celleforandringer. Jeg ville fokusert på høyt inntak av grønnsaker og bær (750 g/dag), frø, nøtter, kjerner, egg, litt belgfrukter, rent kjøtt fra gressforede eller ville dyr, fisk og helfete meieriprodukter og kaldpressende oljer. Masse friske og tørkede krydderurter som også bidrar med viktige antioksidanter, og sørget for tilstrekkelig inntak av vitamin D og omega-3 fettsyrer. Klem Thea.

  2. Oda

    Hei. Lurer på hvilke kilder du uthenter informasjonen din fra? Ville vært interessant å lese mer om temaet:-) god helg!

    1. Thea Post author

      Hei Oda. Jeg baserer det delvis på det jeg lærte på ernæringsstudiet – for eksempel om middelshavskostholdet og fettsyrer, delvis fra kunnskap jeg har plukket opp etter jeg var ferdig utdannet og har jobbet i helsekost, som medlem i kostreform for bedre helse og erfaring fra pasienter som ernæringsrådgiver. Du kan også lese litt om anti-inflammatorisk kosthold på Dr Andrew Weil sin hjemmeside. Det finnes jo utrolig mange kilder til kunnskap – så å google det man lurer på for så å sortere kildene kritisk kan også være nyttig. Spøs gjerne hvis det er noe konkret du lurer på. Hilsen Thea

  3. Catharina

    Hei!
    Jeg har også lest at kumelkprodukter kan skape betennelser i kroppen og være dårlig for de som sliter med dette. Hva tenker du om det?

    1. Thea Post author

      Hei Catharina. Dette tenker jeg at kan stemme, og at man da burde prøve en periode uten meieriprodukter og kjenne etter om man merker noe forskjell på kroppen – og spesielt i de områdene hvor man har betennelse. Det kan vært lurt å gjøre det i samråd med en ernæringsterapeut for å forsikre seg om at man ellers spiser næringsrikt nok til å dekke de næringsstoffene som man ellers ville fått fra meieriprodukter. Thea

Legg igjen en kommentar