Og veldig fin, for min del. Jeg, som mange andre, startet året med mange gode intensjoner og planer.
Startet det nye året helt rolig, på Geilo med frisk luft og grønn smoothie til frokost. Helt perfekt for å sette standaren for dette året.
Endelig har jeg kommet igang med yoga igjen. Jeg har begynt å skrive yogadagbok for mine stretchingøkter hjemme og kommet meg på timer hos Raw Yoga Oslo, som min dyktige venninne Maja driver. Det gjør så godt for den tidvis kranglete ryggen min som trenger å både strekkes og styrkes.
For å koble av leser jeg bøker, og jeg har et mål om å lese en ny bok i måneden. Klarte det i fjor, og skal klare det igjen i år. Er i gang med bok nr to nå!
Jeg skal lage kurs sammen med Bare Bra Barnemat om kosthold til gravide, og det blir veldig spennende. Er det noe du lurer på om kosthold i graviditeten, send meg en mail!
Jeg har fått satt av tid til egenpleie og aktiviteter som roer ned og gir mindre følelse av stress; gå turer, gjøre meditasjon (bruker appen Calm) og bruke infrarød sauna. Tar vare på huden med deilige ansiktsmasker fra favorittmerket Isun og og tørrbørsting. Har deilig lavendelolje i diffuseren hver kveld og drikker ingefær-, og sitronte. Prøver å være tilstede i aktiviteter sammen med Tinius. Jeg og mannen rundet av måneden med egentid på Farris Bad – og det blir definitivt ikke siste gang. Elsker å være der!
Sist men ikke minst begynner det å bli lysere! Siden jeg jeg jobber inne på et senter hele dagen, føles det virkelig ikke ut som jeg har sett lyset på mange måneder. Endelig!!
Håper også dere har hatt en fin start på det nye året!
Denne høsten har jeg gledet meg til! Dette stod nemlig på planen for 2 år siden, men da var jeg gravid og infrarød sauna utgikk. Nå derimot, er jeg klar for å holde varmen i høst med en infrarød sauna i stua.
Hvor utrolig praktisk er det ikke at den er bærbar? Den veier kun 5,5 kg og kan enkelt flatpakkes.
En infrarød sauna inneholder karbonelementer som utstråler infrarød varme. Dette er en type varme som øker kjernetemperaturen i kroppen. En tradisjonell badstue vil først varme opp luften, for så å varme opp kroppen. Den infrarøde varmen går direkte inn i kroppen, og er slik sett mer effektiv. Varmen går faktisk hele fem ganger dypere inn i vevet, sammenlignet med tradisjonell badstue. Denne typen varme kan enklest sammenlignes med den fra solen: når solen forsvinner bak en sky blir man umiddelbart kaldere til tross for at lufttemperaturen er den samme.
Infrarød sauna kan gi helsefordeler som økt sirkulasjon og forbrenning, smerte lindring og avgiftning, mer energi og bedre søvn.
Et kjempepluss med denne badstuen er at du har hodet utenfor, og dermed kan puste inn kjøligere luft. Jeg er ikke veldig begeistret for vanlig badstue nettopp fordi jeg syntes det kan være litt klaustrofobisk men jeg elsker den varme følelsen man får i kroppen av det. Jeg er en ordentlig frysepinn, og ulltøy og varme dusjer er mine beste venner gjennom vinteren.
Dere som følger meg på instagram har fått med dere at jeg har testet den noen ganger allerede, og det har hittill vært en veldig behagelig opplevelse! For en utrolig god varme den gir. Flere oppdateringer følger utover høsten.
Saunaen kan du bestille på nettsiden til Radiant Health her. PS; det er gratis frakt! Du får også kjøpt den hos Life helsekost der jeg jobber.
Dette er fullstendig misforstått likestillingspolitikk, og det provoserer meg! Her har meningen til et utvalg bestående av samfunnsvitere og økonomer blitt vektlagt av politikerne, uten støtte fra det helsefaglige miljøet!
Det er nå lovfestet at foreldrepermisjon skal tredeles, 15 uker til mor, 15 uker til far og 16 uker som man kan dele som man vil. Både far og mor har altså fått økt sin fastsatte kvote og dette har blitt tatt av fellesperioden, som jeg tør påstå de aller fleste mødre har benyttet seg av i sin helhet før denne endringen. Far har også mulighet til å ta 2 ekstra uker permisjon rett etter fødsel, som kommer i tillegg til hans 15 uker. Mor har derimot ingen slike «ekstra uker», de er allerede fastsatt. Dette gir faktisk far en samlet lengre permisjon enn mor (!). Likestilling og tilrettelegging for at kvinnen raskt skal inkluderes i arbeidslivet igjen blir brukt som argumenter for denne nye tredelingen.
I en artikkel i Morgenbladet om samme tema, siterte de en jurist som hadde skrevet en kronikk om likestillingsloven; vi må skille mellom situasjoner der menn og kvinner stiller likt, og følgelig skal behandles likt, og situasjoner der de ikke stiller likt og derfor skal behandles ulikt. Som ved et svangerskap, fødsel og muligheten til å amme – denne jobben kan faktisk ikke mannen gjøre.
Helse bør veie tyngst når man tar slike beslutninger. Amming gir det aller beste grunnlaget for god helse hos barnet, og det reduserer risikoen for infeksjoner i ørene, luftveiene og mage-tarm kanalen. Det fungerer som en helt naturlig vaksine når antistoffer fra mor overføres via melken, og styrker immunforsvaret – noe barn spesielt trenger ved barnehagestart spør du meg. WHO har pekt på amming som et av få kostnadseffektive tiltak for å redusere risikoen for ikke-smittsomme (livsstils) sykdommer, fordi det bevist reduserer risikoen for overvekt og diabetes. Amming er positivt for hjernens utvikling og gir i tillegg nærhet og skaper trygghet for barnet.
Helsedirektoratet anbefaling er at barn fullammes til de er 6 måneder, for deretter å gradvis introduseres til fast føde, men at morsmelk er barnets hovedføde de første 12 månedene. Dette er faktisk ikke mulig å gjennomføre når mor er tilbake på jobb når barnet er 7 måneder! Mange brystnærte barn ammes gjennomsnittlig 7 ganger i døgnet etter fylte 6 måneder! Amming stimulerer melkeproduksjonen, og tømmer brystet mer effektivt enn en pumpe. Det er sannsynlig at produksjonen går ned når barnet ikke dier like ofte. Resultatet blir at mor ikke har nok melk eller at mor slutter å amme på grunn av det praktiske, og at far må ty til morsmelkerstatning. Morsmelkerstatning er et alternativ, men faktum er at det er et mindregunstig alternativ, helsen til barnet tatt i betraktning. Den inneholder for eksempel ikke immunstyrkende antistoffer og levende enzymer. I Mars 2017 la regjeringen frem Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021, der et av målene var å øke andelen som ammer barnet ved 12 måneders alder fra 35% idag, til 50%. Samtidig har Redd Barna har satt igang en stor aksjon mot kynisk markedsføring av morsmelkerstatning, hvor de fokuserer på hvorfor mange kvinner velger pulver fremfor pupp til barna sine. Vel. Jeg har ikke no problem med å forstå at mange hopper over på morsmelkerstatning fordi de syntes det er enklere og mer praktisk når mor ikke er hjemme, og jeg tror definitivt ikke er tvungen tredeling av foreldrepermisjonen øker andelen som ammer etter 7 måneder!
Mor har rett på ammefri 1 eller 2 timer om dagen frem til barnet er 1 år. Denne pausen kan gå til pumping eller fysisk amming dersom mor drar hjem, eller far tropper opp på mors jobb. Fint det, men ikke alltid mulig å gjennomføre. I min jobb er det hverken praktisk eller mulig å gjennomføre fordi jeg stort sett er alene på jobb og fordi jeg pendler. Det blir uansett ca 8 timer uten pupp for barnet som sannsynligvis hadde blitt ammet både 2 og 3 ganger i løpet av den tiden dersom jeg hadde vært hjemme.
Amming er også gunstig for mors helse. Det stimulerer produksjonen av hormonene oksytosin som gjør at vi føler oss bedre, og minsker risikoen for depresjon. Det reduserer risikoen for bryst-, og muligens eggstokkreft. Gjennomsnittlig trenger kroppen et år på å hente seg inn både psykisk og fysisk etter et svangerskap, en fødsel og de første (for mange, tøffe) månedene. Mange barn ammes forøvrig fortsatt på natten ved 7 måneders alder, noe som går utover mors nattesøvn, og sannsynligvis også prestasjonen på jobb.
Far er viktig – han bør være der fra starten av og avlaste mor og gi trygghet og vise kjærlighet. Men, vi kommer ikke utenom at de har to helt forskjellige roller det første året.
Resultatet tror jeg er at mødrene (som av helt fri vilje) ønsker å være hjemme lenger tar ulønnet permisjon, hvor de taper inntekt, pensjon og sykerettigheter. Helt bakvendt likestilling der altså.
Regjeringen må legge til rette for at foreldre selv kan velge det som passer best for sin familie, og ikke minst at ammerådene kan etterleves – de gjør de ikke nå.
Idag deler jeg noen gode alkoholfrie alternativer du kan servere på festen. Disse kan både ungdom og voksen like.
Dette har blitt en av mine favorittkombinasjoner; Molkosan fruit + farris!
Hva Molkosan er? Det er et helt naturlig produkt fremstilt av fermentert myse. Myse er et av proteinene som finnes i kumelk. Dette gir et høyt innhold av melkesyre som bidrar til et surt miljø i tarmen som igjen fremmer god tarmhelse. Molkosan fruit er tilsatt smak av granateple og aroniabær og søtet med stevia. Det kan blandes med vann, og være et godt alternativ til saft, eller blandes med farris og være et godt alternativ til brus eller voksenbobler. Jeg digger når noe både er nyttig og smaker godt!
Urtekram har noen økologiske tørkede granateplekjerner som passer perfekt å ha i drinken. Det er helt genialt hvis du ikke vil bruke tid på å skrelle (og ganske sikkert søle) granateple på skjorta på festdagen.
En annen av mine favoritter er Helios sin kokos- og ananasjuice. Den smaker nydelig å blande med bare kokosvann også, men har har jeg tilsatt litt flere smaker.
Det er forresten helt genialt å bruke avkjølt te i smoothies eller punsjer som dette. Da kan man bruke litt mindre juice, noe som gir mindre fruktsukker – men det gir alikevel god smak – det er bare å trekke teen lenge, ca 10 minutter.
Start med å lage te av 3 dl vann, 2 teposer, og la det trekke i 10 minutter. La det deretter avkjøle seg. Miks i blender for å knuse myntebladene. Server gjerne med isbiter, frisk mynte og sitronskiver i hvis du lager det som en punsjebolle.
Håper disse kan passe til en festlig anledning i mai eller i sommer! PS: hell punsj-drikke over på en glassflaske og ha det klart i kjøleskapet når du skal ut på tur i parken i sommer.
Ingrediensene jeg linker til finner du hos SOMA.no, og du får -20% hvis du bruker koden naturligsunn20 når du handler! Denne varer til 31.mai. Klikk her for å komme til nettbutikken.
Følg meg på FACEBOOK, INSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!
Jeg syntes pai er så hyggelig og perfekt mat til enten brunsj, lunsj eller middag. Denne passer både til brunsj og lunsjbordet på 17 mai. Server for eksempel med en grønn salat ved siden av. Bunnen er glutenfri, og lav fodmap (magevennlig).
Ingrediensene finner du hos SOMA.no, og du får -20% hvis du bruker koden naturligsunn20 når du handler! Denne varer til 31.mai. Klikk her for å komme til nettbutikken. PS. de har også mange nyttige ingredienser til sunnere snacks og godis.
Bland fiberhusk og vann og la det svelle i ca 10 minutter. Smuldre det romtempererte smøret , kokosoljen og melet og bland det sammen med fiberhuskblandingen. Form til en fast klump med deig. La paideigen stå i kjøleskapet i 10 minutter mens du smører en rund paiform med cocosa pure, setter ovnen på 200 grader og gjør klar fyllet.
Pisk egg og gurkemeie. Gurkemeie gir ikke noe smak av betydning, men tilfører nyttige antioksidanter. Del oliven og fjern evtuelt steinen, skjær skiver av rødløk, del brokkolini i mindre busker og hell av laken på fetaosten.
Ta ut paideigen og legg den mellom to lag med bakepapir. Kjevl deigen helt flat og ha den over paiformen. Trykk den godt ned i kantene, så den blir så tynn som mulig. Fjern eventuelle kanter som henger over. Prikk den med en gaffel før du forsteker den på nederste rille i ovnen i ca 15 minutter.
Når den er ferdig forstekt smører du et tynt lag med pesto på bunnene. Deretter legger du i ingrediensene, smuldrer over fetaosten og heller eggeblandingen på toppen. Ha på litt nykvernet pepper og urtesalt. Stek den ferdig i ca 30 minutter på nederste rille i ovnen.
Håper det smaker. Denne blir med meg på 17 mai lunsjen!
Følg meg på FACEBOOK, INSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!
Dette produktet inneholder blant annet spirulina, men også kakao og mint, karob, linfrø, chiafrø og xylitol. Jeg syntes kombinasjonen mint og kakao er supergod og det gjør at du ikke smaker spirulinaen. Perfekt for alle oss som som gjerne vil ha fordelene av spirulina, men ikke er så veeldig glad i den grønne smaken!
Spirulina er en ferskvannsalge som inneholder et bredt spekter av lettopptakelige næringsstoffer. NASA har blant annet utført flere studier på spirulina og brukt dette som et tilskudd på romekspedisjoner. Den er blant annet rik på jern, sink, folsyre og betakaroten. Nå som solen kommer og vi er mer ute er det smart å få i seg litt ekstra betakaroten. Det beskytter huden og kan redusere soleksem. Algen inneholder også 18 av 20 ulike aminosyrer, og er dermed en bredspektret plantekilde til protein. Spirulinaens knall grønne fargen kommer fra klorofyll som kan virke stimulerende på lever og rensende. Nå på våren er jeg gjerne litt mer motivert for å få i meg mer enda mer av det sunne og rensende. Våren er gjerne et perfekt tidspunkt for å «rydde litt i kostholdet». Målet mitt er å lage denne smoothien 2 ganger i uken.
Den smaker kjempegodt, og passer for eksempel perfekt før eller etter fysisk aktivitet. Spirulina er nemlig et ypperlig tilskudd for deg som trener og bidrar til normal blodsukkerregulering.
Oppskrift (2 porsjoner)
1 håndfull frosne bringebær
3 dl eplejuice (bytt evt ut juice med vann)
2 flate ss spirulina mint og kakao
1 ss lecithin
Miks i blender i ca 2 minutter og nyt kald.
TIL INFO: Dette er ikke et avtalt reklameinnlegg, men jeg har et samarbeid med SOMA.no om andre produkter de selger. Du også få tak i spirulina mint og kakao og lecithin på der. Ved å bruke rabattkoden NATURLIGSUNN20 får du -20% på ett kjøp frem til 15.04.18.
De fleste av oss bruker deodorant under armene hver eneste dag. Men visste du at daglig bruk av «en helt vanlig» deodorant med aluminiumssalter kan føre til at du får i deg 30 – 50 ganger mer aluminium enn det du bør (!). Spesielt om man bruker antiperspirant på nybarbert hud risikerer du å få i deg mer enn det som ansees som helsemessig forsvarlig. Antiperspiranter inneholder nemlig mer aluminium enn deodoranter og ved bar hud øker opptaket.
Allerede i 2013 gjorde Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) en risikovurdering av aluminium i mat og kosmetikk i den norske befolkningen, hvor de konkluderte med at personer som daglig bruker antiperspirant risikerer å få i seg for mye, og at dette er den største kilden. I snitt får vi ikke i oss for mye gjennom mat og drikke, det er altså når vi legger til bruk av antiperspiranter at det er lett å overstige anbefalingen. Men, hele 85% av norske kvinner bruker antiperspirant daglig!
Aluminium er et metall vi finner helt naturlig i jordskorpen, men det er ikke et stoff kroppen trenger. Det forekommer i mat og drikke, brukes i gryter og aluminiumsfolie og tilsettes i kosmetikkprodukter. I deodoranter er aluminium tilsatt for å forhindre svetting.
Selv om det påpekes at det er vanskelig å måle opptak av aluminium via huden anbefaler Mattilsynet å redusere bruken av antiperspiranter. Heldigvis er det stadig flere gode alternativer på markedet.
Det nyeste hos min samarbeidspartner SOMA.no er Urtekram sin deodorant i serien «purple lavender». Den er selvfølgelig helt uten aluminium, den er økologisk, vegansk og dufter mildt men godt av lavendel. Det unike med «purple lavender» serien er at den inneholder probiotika, altså gode og nyttige bakterier, noe av det nyeste og hotteste på hudpleiefronten. I denne deodoranten er det probiotika, hyaluronsyre, aloe vera og sink som pleier, beskytter og motvirker vond lukt.
Deodorant helt uten aluminium
Sjekk i ingredienslisten om din deodorant inneholder aluminium, og bytt til en mer helsevennlig deodorant du også.
Bruk koden NATURLIGSUNN20 når du handler på SOMA.no så får du -20% på hele kjøpet ditt! Koden varer ut uken, altså til 15.04.18.
Her får du tips til et påskeegg med næringsrik og god snacks helt uten sukker. På helsekost, men også i dagligvare, finner du en god del forskjellig sukkerfri snacks som kan brukes. Jeg så et bilde fra en COOP X-tra butikk der de hadde satt frem plukk-og-miks frukt og mini-grønnsaker som smågodt til påske. Så gøy for barna å kunne plukke selv! Det så virkelig fresht og innbydende ut! Heia det! På KIWI har de også «smågodt» ved kassen, små bokser med agurker, paprika, sukkererter og frukt.
Dette kan du ha i påskeegget til barna (eller de voksne) for en sunnere variant:
Tørkede frukter som aprikos, dadler, svisker og rosiner
Tørket frukt i skiver som mango, ananas, banan eller epleringer
Tørkede bær som gojibær, morbær eller inkabær
Frysetørkede og crunchy bær som blåbær, bringebær og jordbær
Energibarer
Kokoschips
Fruktremser
Gummisnop av gelatin
Rotfruktchips u/salt
Grønnkålchips
Nøtter
Smoothie
Popcorn
Mais/hirse puffer
Mini grønnsaker: sukkererter, agurk, paprika, cherrytomater
Dette får Tinius på 1 år i sitt påskeegg; tørkede bringebær, kokoschips, eplebar, flerkornspinner, fruktremser, fruktputer, litt gojibær, aprikos og epleringer. Mer enn nok snacks til hele påsken!
Det er lenge siden jeg har spiret noe selv nå, men plutselig fikk jeg lyst på spirer igjen. Spiring er noe du kan gjøre hjemme på kjøkkenbenken, og det eneste redskapet du trenger er en spirekasse eller et glass med et metallokk som du selv pirker små hull i. I tillegg trenger du selvfølgelig noe å spire, for eksempel mungbønner, bokhvete, brokkoli, alfalfa, quinoa, solsikkekjerner, hel havre, reddik og kløver. På helsekosten kan du få tak i disse matvarene eller frøene. Du må først bløtlegge frøene, og deretter spire de i noen dager. Hver dag må du skylle spirene. Prosessen kan virke litt krevende fordi det er flere steg involvert, men selve spireprosessen går jo egentlig av seg selv, man må bare komme inn i rutinen med bløtlegging og skylling.
Hva er en spire?
Det er et frø som hadde blitt til en plante dersom den hadde fått fortsatt å vokse. Spirer består derfor av den konsentrerte næringen fra frøet og har et høyere innhold av vitaminer og mineraler enn «ferdig vokste» grønnsaker – der har du grunn nr 1 til å inkludere spirer i kostholdet ditt.
Hva er fordelene med spirer?
Spiring gjør næringsstoffene mer tilgjengelig fordi man bryter ned antinæringsstoffer som for eksempel fytinsyre. Fytinsyre er et stoff som binder mineraler og gjør de utilgjengelige for absorpsjon. Når man spirer dannes det enzymer som kan bryte ned fytinsyren, og dermed blir mineralene tilgjengelig for absorpsjon. Det er grunn nr 2 til å spise spirer!
Spirer inneholder fiber som er bra for fordøyelsen vår, og antioksidanter i form av karotenoider som styrker immunforsvaret vårt. I tillegg er disse karotenoidene bra for huden! Fordi de ikke er varmebehandlet inneholder også spirene enzymer som er helt essensielt for god fordøyelse av maten. Grunn nr 4!
Spirer er kortreist mat. Du kan kjøpe ferdigdyrkede fra Norge eller dyrke selv. Hvis du ønsker å tenke miljøvennlig passer spirer utmerket som en del av kostholdet, og blir derfor grunn nr 5.
Spirer kan brukes i salater eller som påleggstopping! Det har en frisk og knusprig konsistens, og smaken varierer selvfølgelig etter hvilket matvare du spirer. Lille Tinius på 1 år fikk en neve med alfalfaspirer forrige dagen og mumset innpå, det var tydelig at han syntes det både var godt og morsom mat.
Hvordan spirer man?
Forrige dagen spiret jeg alfalfaspirer, som er enkle å spire og milde på smak. Dette er en fin råvare å velge når man er ny til spiring. De skal ligge i vann i ca 8 t. Deretter skyller du de i et finmasket dørslag og har de over i et spireglass. Her skal de være fuktige, men ikke ligge i vann. Hver morgen og kveld skyller du spirene. Her gjelder det samme, de skal ikke ligge i vann, men være fuktige. De står best i ca 18 – 20 grader, men det fungerer også på en litt varmere kjøkkenbenk. Etter ca 4 – 5 dager er spirene ferdige, og du ser at de små frøskallet har åpnet seg og fått en liten hvit hale med et grønt blad på. Nå er de klare til å spises. Ha de over på et glass og oppbevar de kaldt. Bruk de i salater eller som topping på knekkebrød eller supper.
Her finner du også SOMA sin oversiktlige spireguide, kanskje finner du flere tips og inspirasjon der!
Hva er din spirefavoritt?
Følg meg på FACEBOOK, INSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!
Dette er en superenkel oppskrift som du faktisk kan lage mens du trakter kaffe til gjestene dine. Det tar ca 5 minutter å lage den. Men, jeg syntes den blir enda bedre hvis den kan lages noe timer i forkant og kan stå litt kaldt i kjøleskapet før den serveres. Den er ganske mektig og det passer fint å servere den i små konfektbiter.
Oppskrift (mange små konfektporsjoner)
400 g dadler u/sten
150 g cashewnøtter u/salt
1 ts ekte vaniljepulver
1 ss kokosolje
3 ss toppet med rått kakaopulver
Først kverner du cashewnøttene, sammen med kakaopulver og vaniljepulver, til mel i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du dadlene og kokosoljen litt og litt. Stopp maskinen og bruk en slikkepott hvis det klumper seg sammen. Kjør til det er godt blandet til en jevn masse. Fordel deretter deigen utover en firkantet form (en ildfast form f eks funker fint), og klem den ut i kantene og like tykk over det hele. Spa den ut med en stekespade og del den i passende biter. Strø over litt kakaopulver og friske bær før du serverer.
Håper det smaker!
Følg meg på FACEBOOK, INSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!